Het werken aan boord van een binnenvaartschip is een afwisselende, enigszins avontuurlijk baan waar geen uur hetzelfde is. Al is het alleen maar omdat je vaart waardoor het uitzicht continu verandert. En bovendien zijn er veel verschillende functies waaruit je kunt kiezen als je wilt werken op een schip. Toch is een nautisch beroep niet voor iedereen geschikt. Wat is er nodig om te werken in de binnenvaart?

Welke functies zijn er?

In de binnenvaart kan je aan de slag in diverse functies. Bijvoorbeeld deksman, lichtmatroos, matroos, volmatroos, matroos/motordrijver, stuurman, machinist en schipper. Elke functie kent eigen voorwaarden. Deze voorwaarden hebben te maken met (het niveau van) de opleiding. Maar niet alleen de opleiding is van belang. Bij sommige functies is het belangrijk hoeveel vaartijd je al hebt gehad in eerder werk. De samenstelling van de bemanning voor een binnenvaartschip kan variëren. Voor een deel hangt dit af van de grootte van het schip en de hoeveel uur per dag dat met het schip wordt gevaren.

Wat voor iemand moet je zijn?

Allereerst moet je natuurlijk van varen houden. Werken in de binnenvaart is geen 9 tot 5 baan. Dat is essentieel om te realiseren. Een kantooruren-mentaliteit is dus niet aan de orde. Belangrijke competenties of vaardigheden zijn verder dat je beschikt over goede sociale vaardigheden. Het is prettig als je houdt van samenwerken met anderen en coöperatief bent. Je moet verantwoordelijkheidsbesef hebben en goed kunnen improviseren. Werken op een schip vraagt ook om nautisch en technisch inzicht. Als jij jezelf herkent in deze eigenschappen is een baan in de binnenvaart wellicht iets voor jou!

Welke opleidingen zijn er?

De binnenvaart kent veel functies waarbij verschillende opleidingen horen. Op verschillende niveaus; van de vmbo-opleiding Rijn- en Binnenvaart tot mbo-opleidingen waarbij je kunt kiezen voor meer praktijk of theorie tijdens je opleiding. Op alle niveaus en voor alle functies is scholing mogelijk. En als je eenmaal aan het werk bent, kun je gedurende je loopbaan op allerlei fronten bijscholing of cursussen volgen.

Uit het juiste hout gesneden

Als je beschikt over de bovengenoemde eigenschappen is varen zeker het overwegen waard. Er zijn voldoende vacatures in de binnenvaart. Je kunt zelf op zoek gaan naar een geschikte functie maar kan ook gaan werken voor een uitzendbureau voor de binnenvaart. Op die manier kun je kennismaken met verschillende deelmarkten in de binnenvaart en toekomstige keuzes. Zo weet je zeker dat je kunt kennismaken met diverse functies, dat de arbeidsvoorwaarden goed geregeld zijn en dat je gebruik kunt maken van scholingsmogelijkheden.

Werk in de binnenvaart is afwisselend, avontuurlijk en uitdagend. Als je op zoek bent naar werk die daaraan voldoet en je beschikt over de juiste eigenschappen, is het een goede keuze! Binnenvaartvacatures zijn er genoeg. Heb je vragen over werken in de binnenvaart? Neem dan gerust contact met ons op.