Ben je op zoek naar een baan? In de maritieme sector ben je verzekerd van een flinke dosis afwisseling in je werk maar ook van avontuur en uitdaging! In een dynamische werkomgeving zorg je er samen met jouw team van professionals en collega’s voor dat alles tip top in orde is. Maar wat voor verschillende banen zijn er nu eigenlijk te vinden in de maritieme sector? Hieronder beschrijven wij onze top 3 maritieme vacatures. Zo krijg je in het kort een beeld van de verschillende banen die er te vinden zijn en weet je wat je te wachten staat!

Matroos

Als matroos ben je eigenlijk de hulp van de schipper. Je helpt en hebt ervaring met het laden en lossen van schepen en bent ervaren met de motorische werkzaamheden. Matrozen zijn veelal flexibel en veelzijdig en beschikken over de basiskennis en ervaring die verwacht mag worden van een matroos. Tegelijkertijd bezit je veel verantwoordelijkheidsgevoel en bezit je een dienstboekje met de functie matroos of andere aantoonbare ervaring.

Stuurman

Ben je een stuurman met een dienstboekje of grootvaarbewijs? Zoek je afloswerk, tijdelijk vervangend werk of vast werk als stuurman? Heb je de benodigde kennis en ervaring in de binnenvaart? Dan is de functie van stuurman uitstekend voor jou weggelegd.

Als stuurman op een tanker ben je namelijk direct actief als rechterhand van de schipper of kapitein. Je kunt als stuurman gevraagd worden om het roer over te nemen van de schipper of kapitein en het schip te navigeren. Als stuurman kun je ook een leidinggevende rol vervullen door het aansturen van het andere personeel op het schip zoals deksmannen, matrozen en volmatrozen. Ook het coördineren van de dekwerkzaamheden behoort tot het takenpakket van een stuurman. Tot dekwerkzaamheden behoren het onderhoud (verven, schuren en roestvrij maken van het schip), schoonmaken, en de ondersteuning bij het laden en lossen. Het controleren en laten functioneren van de motoren, generatoren en ander systemen kan ook tot de verantwoordelijkheid van een stuurman behoren afhankelijk van de werkplek. Het is belangrijk om veilig te werken en er op toe te zien dat het andere aanwezige personeel veilig werkt, gebruik maakt van de aanwezige beschermingsmiddelen en er zo naar streeft om ongevallen en calamiteiten te voorkomen.

Schipper

Als schipper op een binnenvaartschip ben je verantwoordelijk voor het veilig vervoeren en beladen van de lading en het navigeren van het schip van A naar B. Je hebt uitgebreide kennis van de vaarwegen waaronder ook de Rijn. Als schipper zorg je en ben je verantwoordelijkheid voor het bedrijfsbeleid en de uitvoering daarvan. Hieronder valt ook het afhandelen van administratieve zaken zoals documenten en vrachtbrieven. Daarnaast ben je er voor verantwoordelijk dat het schip goed onderhouden en schoongemaakt wordt, door jezelf of door het overige personeel. Verder stuur je actief de andere aanwezige bemanningsleden, zoals matrozen en stuurmannen, aan bij het uitvoeren van hun dagelijkse (dek)werkzaamheden.

Vereist daarvoor is natuurlijk een bepaalde mate van stressbestendigheid, flexibiliteit, communicatieve vaardigheid en zelfstandigheid om bekwaam te functioneren en leiding te geven. Daarnaast moet het geen probleem voor je zijn om langer dan een week van huis te zijn of onregelmatig te werken. Uiteraard dien je ook een aantal diploma’s en certificaten in bezit te hebben, namelijk de volgende:

  • In bezit van een Groot Vaarbewijs + radar;
  • In bezit een marifoon certificaat;
  • In bezit van een rijbewijs;
  • Rijnpatent en ADN zijn een pré.

Zoals je ziet zijn er tal van verschillende functies te vinden binnen de maritieme sector. Voor meer informatie of een vrije sollicitatie voor een overige functie in bijvoorbeeld de techniek kun je uiteraard ook altijd bij ons terecht. Voor eventuele vragen kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen, we helpen je graag verder.